WelkeTonic.be

Bulldog Gin

Geef jouw mening!
Beoordeling: 2.4 - Aantal stemmen: 209

Het ontstaan van Bulldog Gin
Eén van de ginsoorten die ontwikkeld werden, nog voor het versoepelen van de wetten, is Bulldog Gin. Anshuman Vohra, een Amerikaanse Wall street bankier met Indiase roots, begon in 2007 met het ontwikkelen van een nieuw merk op de alcoholmarkt en gaf hem de naam Bulldog. Zijn passie voor uitzonderlijke uitheemse smaken waren het uitgangspunt voor deze stoere nieuwkomer. Twee jaar later, tijdens de heropleving van gin, kwam Bulldog Gin voor het eerst naar Europa via Spanje. Daar werd hij met open armen onthaald en kreeg hij meteen de erkenning die hij verdiende.

Exotische smaken in harmonie
De twaalf ingrediënten die hij uitkoos voor zijn meesterwerk vond hij tijdens de talloze reizen die hij maakte over heel de wereld. Het was zijn drang naar het stoken van een stoere maar tevens milde gin, die hem leidde naar de juiste botanische exoten. Zijn complexe smaak heeft hij gewonnen uit de verschillende planten en kruiden die Vohra zorgvuldig uitkoos. Zo liet hij tonnen citroenen uit Spanje verschepen, hele vrachten lavendel uit Frankrijk en bergen geneeskrachtige Engelwortel uit Duitsland.
In Turkije leerde hij de smaak van witte klaproos kennen en ook die kreeg een plekje op de ingrediëntenlijst waarmee hij zijn lekkere Bulldog Gin zou maken. Zijn voorkeur voor lotusbladeren en Drakenoog haalde hij in China. De drakenoogboom of Dimocarpus longan is het minder zoete en kleinere broertje van de lichee.

Heel dit palet vulde hij aan met zoethout, kaneel, koriander en amandel uit verschillende werelddelen. Maar, ondanks al deze heerlijke aromaprofielen was hij niet echt overtuigd van de smaak. Hij vond dat er nog steeds iets ontbrak en kwam uit bij de prachtige lisbloem en de Chinese jeneverbes. Eens hij dit pakket aan smaken en geuren had samengevoegd was hij tevreden en kon hij beginnen met het distilleren van zijn sublieme meesterstuk.

Het Bulldog Gin recept
Alle ingrediënten worden in bepaalde hoeveelheden gemengd, te rusten gelegd in grote koperen ketels die gevuld zijn met neutraal smakende alcohol van 96°. Tijdens deze rustperiode, het maceraat stadium, geven de 12 uitverkoren kruiden al hun aroma’s en essentiële oliën vrij die zullen bewaard worden in de stoom tijdens het distilleren.
Tijdens het stoken worden de dampen opgevangen en door een condensor geleid waardoor ze opnieuw een vloeibare vorm krijgen. Het is een afwisselend spel van hoge en lage temperaturen wat voor het distillatieproces zorgt.
Wanneer dit proces ten einde is, wordt het product gemengd met neutrale alochol die gemaakt werd van tarwegraan en tekent nog ongeveer 76° op.
Hierna wordt gedemineraliseerd water toegevoegd tot het aantal graden op 40% zit en is de Bulldog Gin klaar om gebotteld te worden.
Maar, vooraleer al dit lekkers de flessen in gaat wordt het resultaat uitvoerig getest en geproefd en pas als het voldoet aan de veeleisende normen aan smaken en aroma’s krijgt de bottelarij groen licht om de laatste werkzaamheden te voltooien voor de flessen de stokerij verlaten.

De geest in de fles
Zet tien merken gin op een rijtje en je haalt er de Bulldog Gin meteen tussenuit. De exclusieve zwarte glazen fles met wit opschrift is zo iconisch dat je ze onmiddellijk herkent. Ze heeft een eenvoudig en strak maar stoer uiterlijk met een moderne uitstraling die het eigentijdse karakter van het merk belichaamt op een sublieme, uitzonderlijke manier.

En de winnaar is…
In 2020 ging de bronzen medaille, tijdens de internationale competitie voor geestrijke dranken in Berlijn, uit naar de Bulldog Gin. Deze competitie ging voor de zevende keer door en wie hier in de prijzen valt mag er zeker van zijn dat zijn product over de hele wereldwijd op de boodschappenlijstjes zal verschijnen. Niet minder dan 19 verschillende landen dongen mee naar de gegeerde prijzen en brachten samen meer dan 300 distillaten naar de toontafels. Deze werden één voor één geproefd, besnuffeld en beoordeeld door handelaars die zich specialiseerden in alcoholische dranken met een hoog percentage. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze bronzen medaille winnaar intussen te koop is in 95 landen.

De Campari groep
Het merk en de merknaam die nog steeds in eigendom was van Vohra, werd in 2014 voor ettelijke miljoenen verkocht aan de Campari groep. Sindsdien heeft deze uiterst belangrijke speler, op de markt van gedistilleerde dranken, een waardig product in handen naast de talrijke voortreffelijke merken die zij reeds in hun portefeuille hadden zoals o.a. de wereldvermaarde Grand Marnier, Aperol en uiteraard, Campari.
Omdat Anshuman Vohra zijn telg produceerde met heel zijn hart, bleef hij voor een in contract vastgestelde tijd, aangesteld als oprichter en merkambassadeur. Hij gaf al zijn vertrouwen aan de Campari groep en wist uit ondervinding dat zijn gin bij hen in goede handen zou zijn.

Bulldog Gin Recepten

Bulldog Gin tonic
Dat gin en tonic een prima huwelijk is, mag geen nieuws meer zijn. De smaken passen perfect bij samen en het heeft er alles van weg dat ze voor elkaar gemaakt zijn. De mogelijkheden om gin met tonic te combineren zijn legio en te combineren met tal van andere smaken. De meest gebruikte hoeveelheden om gin en tonic te mengen is één deel gin en vier delen tonic. In de praktijk vertaalt zich dat naar 50ml gin en een flesje van 200ml tonic.

Bulldog gin tonic met zwarte bessen
Laat de gin in het glas vloeien over een paar ijsblokjes en meng hem daarna voorzichtig met een neutraal smakende tonic. Hierin zet je een stokje waarop zes halve zwarte bessen werden geprikt.

Bulldog gin tonic met pompelmoes en een zwarte toets
Leg een paar ijsblokjes in je glas, giet hierover omzichtig de gin en tonic en laat er een schijfje pompelmoes in glijden dat je lichtjes bestrooid met zwarte peper uit de molen.

Bulldog gin tonic met limoen en een zwarte toets
Vervang het schijfje pompelmoes door limoen en bestrooi het ook met een beetje zwarte peper uit de molen voor een frissere citrussmaak.

BG & Fever Tree Tonic
Giet de gin over de ijsblokjes en voeg daarna voorzichtig de tonic toe. Spoel een paar verse bramen, laat die rustig dobberen en versier met een takje verse rozemarijn.

Cocktails met Bulldog Gin garnering
Zonnig weer, een heerlijke cocktail binnen handbereik en goed gezelschap; wat wil je nog meer om de zomerse dagen door te komen? Naast Tonic zijn er ook nog tal van andere dranken die perfect matchen met Bulldog gin.

Bulldog ‘The Henry’
Vul een ginglas met crushed ice en voeg daar 5 cl gin aan toe.
Schenk in een maatbekertje 3 cl witte Vermout en giet het bij de gin.
Laat daarna, op een galante manier, 150 ml Thomas Elderflower Premium Tonic over het ijs vloeien zodat het koolzuurgas behouden blijft.
Leg er een takje gekneusde munt bovenop en serveer met een drinkrietje.

London Mule
Voor deze cocktail gebruik je geen ginglas maar een tumbler of whisky glas.
Je vult het bijna tot de rand met crushed ice waar je 3 cl gin over laat vloeien.
Hierbij schenk je 2 cl sap van een verse limoen, 2 cl gemberlikeur, 2 cl Frangelico likeur uit Italië die gemaakt wordt van hazelnoten en voeg je 1 cl suikersiroop aan toe.
Je vervolmaakt de cocktail door Thomas Henry gemberbier toe te voegen en te versieren met een kaneelstokje, een takje verse muntblaadjes en enkele witte chocoladeschilfers.

Fizzy Bulldog
Neem een shaker en vul deze met 6 cl gin, 2 cl sap van verse limoenen, 2 cl suikersiroop, 2 druppeltjes Angostura Kruidenbitter en 3 cl losgeklopt eiwit.
Hierna vul je de shaker op met ijs en ga je ongeveer 15 seconden al dansend de shaker shaken.
Giet heel de inhoud door een zeefje in het glas en vul aan met een klein beetje bruisend water.
Je kunt deze cocktail desnoods nog garnieren met zeste van de limoen en een schijfje van de drakenoog vrucht.

Bitter Beast Cocktail
Giet 5 cl gin in een glas en voeg 4 cl sap van een verse pompelmoes toe. Hierbij doe je 1 cl siroop van rode scherpe peper en 1 cl suikersiroop.
Neem twee druppeltjes pompelmoes bitters en doe ze voorzichtig bij de cocktail. Roer de boel even door en vul je glas met bitter lemon.
Snij met een scherp mesje wat zeste van de verse pompelmoes, knijp deze uit met twee vingers over de cocktail en gooi ze dan in de heerlijke drank. Wil je lekker stoer doen, versier hem dan verder met een volledige hete chilipeper.

London Dry Dog
In een ginglas gooi je ijsblokjes tot het bijna vol is
Je schenkt voorzichtig 5 cl gin erbij en een flesje tonic met een neutrale smaak.
Hierna knijp je wat zeste van een verse pompelmoes boven het glas uit en je gooit de gekneusde zeste in het glas.
Een stukje gedroogde pompelmoes en een lychee die gekonfijt werd, zullen zorgen voor een mooi en bijpassend garnituur.
(Zeste is een term voor de schil van een pompelmoes belangrijk is dat hier geen wit bij zit.)

Andere Bulldog Gin garnering
Ook al is deze gin super lekker zonder enige garnering, wat kruidige of pittige toevoegingen zullen je smaakpapillen toch dat tikkeltje meer uitdaging geven. Zoals eerder aangereikt in de cocktail en gin tonic recepten, zijn pompelmoes, limoen, lychee, zwarte peper en vruchten altijd een goede combinatie om een overheerlijk drankje te creëren.
Al naargelang je persoonlijke voorkeur zul je kiezen voor meer uitgesproken kruidige of zoete garneringen. Je kunt uiteraard ook gaan experimenteren met verschillende aroma’s en smaken tot je de voor jou ultieme combinatie hebt gevonden. De Bulldog Gin garnering hoeft niet te uitgebreid te zijn omdat de gin van oorsprong al een aantal smaken en aroma’s bezit die dreigen ondergesneeuwd te worden bij overdaad. Laat daarom je voorkeur altijd uitgaan naar garneringen die geen té scherpe smaken vrij geven zodat je met volle teugen kunt genieten van deze stoere Bulldog.

Hoe is deze gin ontstaan
Toen in 1638 de lijfarts van zowel de Franse als de Engelse koning, Théodore de Mayerne, het exclusieve recht kreeg om gin te stoken, moest hij zich aan allerlei regeltjes en voorschriften houden. De in die tijd regerende Karel I schreef een aantal kwaliteitsstandaarden voor waar men zich strikt aan diende te houden. De Engelse jenever, ginniver, die later afgekort zou worden tot gin is dus, bij wijze van spreken, reeds zo oud als de straatstenen.

Versoepeling van de alcoholwet
De strenge maatregelen uit de tijd van de renaissance die het ambachtelijk beroep van alcohol distilleerders toch wel in de weg stonden, hielden stand tot ongeveer 2009. Zo was het bijvoorbeeld verboden voor brouwers om eigen alcohol te stoken op dezelfde locatie waardoor het ambt belemmerd en bemoeilijkt werd. Vanaf 2008 versoepelde de wet stapsgewijs en twee jaar later kwam de heropleving van de Engelse gin in een niet te stoppen stroomversnelling. Het gevolg was dat het aantal merken steeg van 31 naar 73.

Welke Tonic bij Bulldog gin

  • Fever Tree
  • Schweppes Premium Mixer Orange Blossom & Lavender
  • Indi tonic

Welke garnituren of botanicals te gebruiken

Welke botanicals, garnituur, kruiden of additieven gebruik je het best bij deze Bulldog Gin?

  • Pompelmoes
  • Lychee
  • Appelsien
  • Citroen

Bulldog gin kopen met Korting?